Συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

Πρώτη δράση του Athens Dental Students’ Association – Συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Το Athens Dental Students’ Association – ADSA έλαβε μέρος στην Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργανώθηκε από το “Αιμοπετάλιο” – μια Φοιτητική ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, στις 7-8 Νοεμβρίου 2017 στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ο ρόλος των συμμετεχόντων ήταν να βοηθήσουμε τους αιμοδότες να νιώσουν πιο άνετα με τη διαδικασία και να ενημερώσουμε σχετικά με τη σωστή στοματική υγιεινή. Αυτή η δράση δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια, την καθοδήγηση και τη συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραια και συγκεκριμένα την κυρία Αγγελική Σεληνίδου.

Καθώς η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε την πρώτη μας δράση, μας έκανε εντύπωση η αντιμετώπιση των ανθρώπων που ενημερώσαμε. Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη Εθελοντισμού Κυριακούλη Αθηνά: “Οι αιμοδότες και αρκετά άτομα που τους συνόδευαν ήταν κυρίως φοιτητές και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενό μας. Μας αντιμετώπιζαν φιλικά, παρατηρούσαν με προσοχή την επίδειξη και ένιωθαν άνετα να μας εκφράσουν κι άλλες σχετικές ερωτήσεις. Ορισμένοι γνώριζαν ήδη αρκετά για τη σωστή στοματική υγιεινή αλλά οι περισσότεροι δεν ήταν ενημερωμένοι και όσα τους παρουσιάζαμε ήταν καινούρια γι’ αυτούς. Μιλώντας, επίσης, στα άτομα που επρόκειτο να δώσουν αίμα και συζητώντας μαζί τους για κάτι διαφορετικό, τους βοηθούσε να χαλαρώσουν από το άγχος που ενδεχομένως προκαλεί η διαδικασία.”. Η Γενική Γραμματέας Μελίνα Κούκου δήλωσε: “ Ήταν πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν συναντούσαμε άτομα που αρχικά μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, θεωρώντας ίσως και περιττή μια τέτοια ενημέρωση και μέχρι το τέλος μας άκουγαν με προσοχή ή και ακόμη εξέφραζαν απορίες.”

Σημαντική όμως ήταν και η ηθική ικανοποίηση των συμμετεχόντων και όσα εισέπραξαν από τη δράση. Η Αθηνά Κυριακούλη μας λέει: “Με την μετάδοση γνώσεων τις οποίες έχουμε διδαχθεί τις αφομοιώνουμε καλύτερα και βελτιωνόμαστε στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μέσα από την άμεση επικοινωνία με άλλα άτομα, επιπλέον, γινόμαστε καλύτεροι στο να προσεγγίζουμε κάποιον που δεν είναι σχετικός με το επάγγελμα του οδοντιάτρου και να του δίνουμε οδηγίες που μπορεί να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του. Μέσα από αυτήν τη δράση, λοιπόν, πήρα εφόδια που θα μου φανούν χρήσιμα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μου. Μια ακόμα ικανοποίηση άλλωστε που δε θα μπορούσα να παραλείψω είναι η ηθική, καθώς συνεισφέραμε στην προώθηση της καλής στοματικής υγιεινής που συνδέεται άμεσα με την υγεία της στοματικής κοιλότητας και αφορά όλους.”

Θα κλείσω με ένα περιστατικό που περιγράφει η Κούκου Μελίνα: “θα ήθελα να αναφέρω ένα συμβάν που πιστεύω μπορεί να μεταφέρει ακόμα καλύτερα το συναίσθημα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζει να γίνονται πράξη. Πρόκειται για μία κοπέλα της ομάδας του «Αιμοπεταλίου» που άκουσε την ενημέρωση μας για τη στοματική υγιεινή την πρώτη μέρα της αιμοδοσίας και μας εξέφρασε τις δυσκολίες της στη χρήση του οδοντικού νήματος. Η κοπέλα αυτή, ήρθε την επόμενη μέρα και μας είπε με χαρά πως, μετά τη βοήθειά μας, πλέον μπορεί να το χρησιμοποιήσει με μεγαλύτερη ευκολία και μας ευχαρίστησε.”

Κουφατζίδου Μαριάννα,
Πρόεδρος του ADSA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑