ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα »Ψυχολογική διαχείρηση του οδοντιατρικού ασθενούς.»

Σας περιμένουμε όλους στην ημερίδα μας με θέμα «Ψυχολογική διαχείριση του οδοντιατρικού ασθενούς.»

😊

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια σχολή που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από έναν τεράστιο όγκο γνώσης και συχνά στην κλινική πράξη αντιμετωπίζουμε τον ασθενή μας ως ένα «στόμα » και όχι ως μια οντότητα που χρειάζεται στήριξη , εξηγήσεις και οδηγίες . Στο πλαίσιο αυτό η ADSA διοργανώνει το Σάββατο 16 Μαρτίου Ημερίδα με θέμα : Ψυχολογική Διαχείριση του Οδοντιατρικού Ασθενούς , η οποία θα λάβει χώρα στην Οδοντιατρική Σχολή στο Αμφιθέατρο ΑΕΠ και ώρα 9 :00.

Ομιλητές :
Αγουρόπουλος Ανδρέας : «Θέματα συμπεριφοράς σε Παιδοδοντιατρικούς ασθενείς»,
Πετσίνης Βασίλειος: «Αντιμετώπιση του Γναθοχειρουργικού ασθενούς»
Φουρμούζης Ιωάννης «Προσέγγιση του Περιοδοντικού ασθενούς»
Τόσιος Κωνσταντίνος και Καλογήρου Ελένη – Μαρίνα » Η ψυχολογία του Στοματολογικού Ασθενούς »

Στο συγκεκριμένο link θα βρείτε την φόρμα προεγγραφής για την Ημερίδα : https://docs.google.com/forms/d/1QCybUm0-mYsGmV7ASjUUFznQB7B1M0aCNT4I8niJLdM/edit

Χριστούγεννα με ADSA και στη σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου η ομάδα Athens Dental Students’ Association σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων της σχολής Ι.Μ Παναγιωτόπουλου πραγματοποίησε μια  φιλανθρωπική δράση, με γιορτινή διάθεση, στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη Αγορά της σχολής Ι.Μ Παναγιωτόπουλου. 

Η ομάδα, ενημέρωσε τους μαθητές του νηπίου και του δημοτικού για την υφιστάμενη ανάγκη για είδη στοματικής υγιεινής, κυρίως στους πρόσφυγες, και τους παρότρυνε την ημέρα της αγοράς να φέρουν μαζί τους, προκειμένου να προσφέρουν, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και οδοντικό νήμα. Στην αίθουσα παραλαβής τα μέλη της ADSA, με πολλή όρεξη, ενημέρωναν παιδιά και γονείς για την στοματική υγιεινή εφαρμόζοντας διαδραστικές μεθόδους. Οι μικροί εθελοντές δεν έφευγαν από την αίθουσα μόνο ενημερωμένοι, αλλά και χαμογελαστοί, αφού τα μέλη του σωματείου είχαν ετοιμάσει χριστουγεννιάτικες κάρτες, μπαλόνια, αυτοκόλλητα αλλά και ειδικό χώρο για χριστουγεννιάτικο face painting! 

Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική καθώς τα είδη που θα δωθούν στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΔΕΣΜΟΣ, θα καλύψουν την ολοκληρωμένη στοματική φροντίδα 100 ανθρώπων (!) που το έχουν πραγματική ανάγκη. Ελπίζουμε σε νέες δράσεις προσφοράς και ενημέρωσης και ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές με λαμπερά… μα πάνω απ’ όλα, υγιή χαμόγελα!

Καλώς ήρθατε στο site του σωματείου Athens Dental Students’ Association – ADSA!

Είμαστε ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στον τομέα της Οδοντιατρικής Επιστήμης, αλλά και της υγείας γενικότερα, καθώς οι δράσεις μας έχουν ως στόχο την προώθηση και ένταξη της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του πληθυσμού. Η φιλοσοφίας μας περιλαμβάνει τον εθελοντισμό, την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού καθώς και την δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους φοιτητές Οδοντιατρικής. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν την διοργάνωση ομιλιών, ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων, τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις καθώς και την έκδοση επιστημονικού περιοδικού με την επωνυμία “Academic Journal of Dental Students”. Μέλη μας μπορούν να γίνουν όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής. Περιμένουμε, λοιπόν, και εσάς να έρθετε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για θέματα που μας αφορούν όλους!

Για οποιαδήποτε απορία σας, πληροφορία ή ερώτηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο adsasecretary@yahoo.com και να περιηγηθείτε στο site μας!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν ένα σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ασθενών που προσέρχεται καθημερινά στο οδοντιατρείο. Άτομο με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) θεωρείται αυτό, το οποίο έχει κάποια φυσική ή νοητική ανεπάρκεια ή αντιμετωπίζει χρόνια ιατρικά προβλήματα. Τα άτομα αυτά δυστυχώς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα πως οι οδοντίατροι μπορούν από την πλευρά τους να εκτελέσουν σωστά το λειτούργημά τους λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες αυτής της ομάδας.

Πρόκειται λοιπόν για άτομα τα οποία λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Σε περιπτώσεις με κάποια φυσική αναπηρία η αντιμετώπιση από τον οδοντίατρο είναι ίδια όπως και στους υπόλοιπους ασθενείς . Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η αντιμετώπιση από τον οδοντιάτρο συχνά υφίσταται τροποποιήσεις . Ειδικότερα , είναι σημαντικό τα άτομα αυτά όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία προκειμένου αφενός να ελεγχθεί από νωρίς η κατάσταση της στοματικής τους υγείας και αφετέρου να αναπτυχθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης απέναντι στον ιατρό . Τα άτομα αυτά διακατέχονται γενικά από έναν έντονο φόβο για αυτό και είναι σημαντικό να αισθάνονται άνετα στον χώρο του οδοντιατρείου προκειμένου να μην προσέρχονται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις . Μάλιστα λόγω αυτού του φόβου τους συστήνεται να συνοδεύονται από ένα οικείο τους πρόσωπο . Γενικά τα ραντεβού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά σε διάρκεια γιατί αποσπάται γρήγορα η προσήλωσή τους και οι κινήσεις του ιατρού να μην είναι απότομες προκειμένου να μην τρομάξουν . Οι διάφορες διαδικασίες εξηγούνται κυρίως εφαρμόζοντας την τεχνική ΠΕΔΕΙΚΑ, δηλαδή ΠΕς, ΔΕΙξε, ΚΑνε. Ο οδοντίατρος εξηγεί πρώτα στον ασθενή τι θα κάνει , μετά του το δείχνει –όσο αυτό καθίσταται δυνατόν-εκτός του στόματος και τελικά το πραγματοποιεί.

Στην Ελλάδα τη θεραπεία των ΑΜΕΑ αναλαμβάνει συνήθως ο παιδοδοντίατρος, ο οποίος είναι σε θέση να διαχειριστεί ιδιαίτερους ασθενείς. Επίσης υπάρχουν τμήματα νοσοκομειακής περίθαλψης, τα οποία παρέχουν οδοντιατρική θεραπεία σε ΑΜΕΑ. Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες μπορούν να λάβουν επίσης θεραπεία από οποιονδήποτε γενικό οδοντίατρο που μπορεί να διαχειριστεί τις φυσικές και νοητικές ιδιαιτερότητές τους, καθώς απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες από την πλευρά του. Πρωτίστως, απαιτείται να είναι ευαισθητοποιημένος όσον αφορά τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, να επιδεικνύει ηρεμία και υπομονή, να κατέχει γνώσεις ψυχολογίας καθώς και οδοντιατρικής παθολογίας ώστε να είναι αφενός σε θέση να διαχειριστεί τους φόβους και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο ασθενή του και αφετέρου να αναγνωρίσει τις διαφορές παθολογικές καταστάσεις της στοματικής κοιλότητας που συνδέονται με γενετικά σύνδρομα. Παράλληλα, ο οδοντίατρος θα πρέπει να μπορεί να δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά καθώς τα άτομα αυτά συνήθως εμφανίζουν μικρότερες αντοχές σε μακροσκελείς συνεδρίες, ενώ σημαντικό είναι να διατηρεί λεπτομερές αρχείο με το ιατρικό ιστορικό καθώς και το ιστορικό των οδοντιατρικών εργασιών των ασθενών του.

Πέρα από τις δεξιότητες του ίδιου το οδοντιάτρου, απαραίτητη προϋπόθεση για την οδοντιατρική περίθαλψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες αποτελεί και ένα κατάλληλα εξοπλισμένο οδοντιατρείο. Αρχικά, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό, έτοιμο να καθησυχάσει τον τυχόν φοβισμένο ασθενή και να συμβάλλει στην ταχεία και αποτελεσματική εργασία του οδοντιάτρου. Παράλληλα, οδοντιατρικά βοηθήματα όπως στοματοδιαστολείς, για άτομα που δεν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτό το στόμα τους, σπειροειδείς σιελαντλίες που κρατούν τη γλώσσα μακριά από το πεδίο εργασίας διευκολύνοντας τον οδοντίατρο κ αποτρέποντας τραυματισμούς από τον οδοντιατρικό τροχό, καθώς και ειδικά φορητά πτυελοδοχεία για ασθενείς με κινητικές δυσκολίες που δεν μπορούν να σταθούν και να φτάσουν το πτυελοδοχείο εντάσσονται στον απαραίτητο εξοπλισμό του οδοντιατρείου.

Δεδομένου ότι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουν την τάση να εμφανίζουν συχνότερα οδοντιατρικά προβλήματα, λόγων δυσκολίας στη στοματική φροντίδα καθώς και ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών θεμελιώδες κομμάτι της οδοντιατρικής τους περίθαλψης θα πρέπει να αποτελεί η πρόληψη . Ο πρώτος οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει να γίνεται στον 3ο χρόνο ζωής και να ακολουθείται από τακτικές επανεξετάσεις κατά τις οποίες ο/η παιδοδοντίατρος δίνει οδηγίες στοματικής υγιεινής, διατροφής και χρήσης φθορίου ανάλογα με τις ανάγκες. Στις τακτικές επανεξετάσεις που πρέπει να γίνονται κάθε 4-6 μήνες θα πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος για τερηδόνα, φλεγμονές των ούλων και των λοιπών μαλακών ιστών καθώς και να γίνεται εκπαίδευση για την πρόληψη του οδοντικού τραύματος. Συστήνεται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ως πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα και φυσικά η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μικρή όμως ποσότητα . Τα άτομα αυτά έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων τροφών για αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην στοματική τους υγιεινή. Οι γονείς και τα οικεία άτομα του ασθενούς πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με το διαιτολόγιο που πρέπει να τηρείται καθώς και να τους γίνει υπόδειξη σωστής στοματικής υγιεινής .

Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η οδοντιατρική περίθαλψη των ΑΜΕΑ δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τον οδοντίατρο αλλά δεν είναι και αδύνατη . Λαμβάνοντας την σωστή εκπαίδευση και έχοντας την κατάλληλη ψυχική διάθεση και τον εξοπλισμό μπορούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα αυτά με την ίδια αποτελεσματικότητα που το κάνουν και στους υπόλοιπους ασθενείς τους. Γιατί με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε και εμείς ως οδοντίατροι στον αγώνα τους για μια ζωή ευκολότερη και ίση με την δική μας .


Μπασδέκη Ειρήνη,
Επιστημονική Υπεύθυνη
ADSA

Φίντζου Μαρία,
Μέλος
ADSA.

Πρώτη δράση του Athens Dental Students’ Association – Συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Το Athens Dental Students’ Association – ADSA έλαβε μέρος στην Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργανώθηκε από το “Αιμοπετάλιο” – μια Φοιτητική ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, στις 7-8 Νοεμβρίου 2017 στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ο ρόλος των συμμετεχόντων ήταν να βοηθήσουμε τους αιμοδότες να νιώσουν πιο άνετα με τη διαδικασία και να ενημερώσουμε σχετικά με τη σωστή στοματική υγιεινή. Αυτή η δράση δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια, την καθοδήγηση και τη συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραια και συγκεκριμένα την κυρία Αγγελική Σεληνίδου. Continue reading «Συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών»

Τα μέλη του Athens Dental Students’ Association – ADSA συμμετείχαν στο 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου 2018 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με μια Στρογγυλή Τράπεζα και ένα Στοματολογικό Workshop.

 

Στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Η Οδοντιατρική γνώση στην Κλινική Ιατρική”, Παρουσίασαν προπτυχιακοί φοιτητές και μέλη του ADSA τις εργασίες τους. Πιο συγκεκριμένα ο Καρβελέας Η., η Οικονομίδη Έ., η Κουφατζίδου Μ., η Κουμέντου Ε. και η Μπασδέκη Ε. Ι., μίλησαν για το οδοντικό τραύμα, τη συνεργασία Οδοντιάτρου-Παιδιάτρου, τα ορθοδοντικά προβλήματα και την παραπομπή σε Ορθοδοντικούς, την υγεία του στόματος κατά την Εγκυμοσύνη καθώς κα για τη σχέση της Οστεοπόρωσης με την Οδοντιατρική, αντίστοιχα. Την Τράπεζα συντόνισε ως Πρόεδρος ο κ. Ραχιώτης Χ., Επίκουρος Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Όσον αφορά το Workshop, το ADSA, σε συνεργασία με το Οδοντιατρικό Φοιτητικό Σωματείο (Ο.ΦΟΙ.Σ.), από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν ένα Στοματολογικό Workshop, απευθυνόμενο σε φοιτητές όλων των Σχολών Επιστημών Υγείας. περιλάμβανε τα εξής:

Α’ Μέρος: Κλινική Εξέταση και διαφοροδιάγνωση στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, με πρακτικό μέρος ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση

Β’ Μέρος: Σύνταξη παραπεμπτικού προς αποστολή σε ειδικό στοματολόγο, με πρακτικό μέρος την σύνταξη παραπεμπτικού για ένα συγκεκριμένο εύρημα από τους συμμετέχοντες

Το Workshop συντόνιζαν ο κ Τόσιος Κ., Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Ματιάκης Α., Λέκτορας Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑